A szociális beilleszkedés,magatartási (Hiperaktívitás, ADHD) problémákkal küzdő gyermekek komplex fejlesztése

 

Korai fejlesztő és terápiás központunkban a megkésett, eltérő fejlődésű vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett 0 -10 éves gyermek diagnosztikáját és egyénre szabott terápiás eljárását biztosítja, komplex egyéni és csoportos foglalkozások formájában.

 

Fejlesztőházunkban komplex terápiákat alkalmazunk, ami a mozgás és a kognitív fejlesztés összekapcsolását jelenti. A gyermek felmérése után, a probléma mélységének megfelelően, egyéni vagy csoportos fejlesztés keretében folynak a foglalkozások heti rendszerességgel.

 

Az első igazi problémák, akkor jelentkeznek a hiperaktív gyerekeknél, amikor olyan környezetbe kerülnek, ahol szabályokat kell követni, és valamilyen rendszer szerint kell élni. ez általában az óvoda vagy az általános iskola alsó tagozata. A diagnózist azonban nem lehet egy tünet alapján megállapítani. A hiperaktivitásnak számos tünete jelen kell, hogy legyen.

 

Hiperaktivitás a korai gyerekkorban, és az oviban

A kisgyermek nem képes arra, hogy egy helyben, nyugodtan üljön, vagy kövesse az egyszerű utasításokat, vagy kontrollálja az impulzusait. Könnyen mérges lesz akár ok nélkül is, összeveszik a társaival, testvéreivel, akár meg is üti őket. Hajlamosak arra, hogy türelmetlenek legyenek, beleszólnak a mások beszédébe, játékában. Folyamatos mozgásban vannak, az egyik játékról pillanatok alatt váltanak a másikra. Tele vannak energiával, és a veszélyérzetük nagyon alacsony. Esetleg a fájdalomküszöbük is jóval magasabb, mint az átlag. Könnyen keveredhetnek bajba akár egy bevásárlás alatt is. Ők azok, akik bedobálnak dolgokat a kosárba, akik nem tudnak nyugodtan ülni a bevásárlókocsiban, és akik kivágják a nagy hisztit, ha nem veszik meg neki, amit ők akarnak.

 

Hiperaktivitás jellemzői az általános iskolás korban

A hiperaktivitás soha nem egyformán jelentkezik. Van olyan gyermek, aki a hiperaktivitás és az impulzív tüneteket mutatja leginkább. Mások a koncentráció hiányát hozzák elsősorban. Ők a figyelemzavarral rendelkező gyerekek, és megint másokra jellemző a kevert tünetcsoport, nem csak a hiperaktivitás, és impulzivitással küzdenek, de a koncentrációs képességük is jelentősen gyengébb. Az iskolás évek alatt a hiperaktív impulzív tünetcsoport jellemzőit mutató gyerekeket nem lehet nem észrevenni az iskolában. Az órák alatt zavaró a magatartásuk, engedély nélkül válaszolnak a tanár által feltett kérdésekre, állandóan beszélnek, felállnak a helyükről, mászkálnak órán.

A koncentrációs képességek hiánya miatt figyelmetlennek tűnő gyerekeket nehezebb kiszúrni. Ők a figyelemzavaros gyerekek. Nekik nehézségeik vannak azzal, hogy kövessék a tanár utasításait, hogy megcsinálják a házi feladatot. Sok időt töltenek ábrándozással, elvesztenek játékokat, iskolai felszerelést, kerülik azokat a helyzeteket, mely során szükség van koncentrációra, például az olvasás. Nagyon gyakran rendetlen az asztaluk, nehezen tudják szervezni az életüket. A táskájuk, a füzeteik rendezetlenek, követhetetlenek.

 

A hiperaktivitás tinédzser korban

Különösen a figyelemzavar esetében ekkor jelentkeznek erőteljesen a problémák. Miért? Mert ekkor a gyerekek egyre nagyobb terhelést kapnak az iskolában, és ezt már nem tudják a megszokott módszereikkel kompenzálni. Abban az esetben, ha a jegyek erősen leromlottak, akkor gyanakodhatunk akár figyelemzavarra is. Mert az alsó tagozatban könnyen megoldotta azt a kevés, és egyszerű feladatot, ha kellően intelligens volt a gyermek, de a felsőben minden napra más tanár, más elvárásokhoz kell alkalmazkodni, és ez jóval megterhelőbb, a figyelem jelentősebben igénybe van véve. Ha nehezen koncentrál, akkor könnyen belefuthat abba a helyzetbe, hogy tudja az anyagot, csak figyelmetlenség miatt kap egy rosszabb jegyet.

Ebben az időszakban erősebben jelentkezik a hiperaktív gyerekek esetében a viselkedési, és koncentrációs problémák mellett a romló önértékelés, depresszió, vagy táplálkozási zavarok.

Az azonban soha nem egyszerű, hogy a szülő képes legyen megkülönböztetni a tinédzser gyermekének a hangulatváltozásait, és viselkedését a hiperaktivitástól. Ezért, ha felmerül a gyanú, hogy a gyermeke hiperaktív, akkor keresse a szakemberek segítségét, akik meg tudják tanítani a gyermekét arra, hogyan kezelje az iskolai stressz helyzeteket, hogyan szocializálódjon, illetve, hogyan kezelje a saját érzelmeit, energiáit.

Együttműködő szervezetek

Miskolci Down civil Társaság
Felső- magyarországi Református Intézmények Tehetségsegítő Tanácsa
Sámuel Alapítvány, Beregszász
Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, Nagydobrony